ЦІЛЮЩИЙ НАПІЙ З ОБЛІПИХОВИХ ЯГІД

Поділитися:

У мене в саду росте кілька великих дерев обліпихи, з яких сподіваюся цього року зібрати гарний урожай. Хотів би не лише перекрутити ягоди з цукром, а й приготувати якийсь корисний напій. Порадьте, як це зробити. З повагою Сергій Задорожний. Київська обл.

Лист коментує лікар, фітотерапевт, академік Української міжнародної академії оригінальних ідей Євген ТОВСТУХА.

У м’якуші плодів обліпихи крушиновидної міститься запашна олія, цукри, яблучна та цитринова кислоти, дубильні й пектинові речовини, вітаміни С, В1, В6, фолієва кислота, інозит. Для обліпихового напою збирають достиглі плоди рослини, ліпше після перших заморозків. Рецептура напою: обліпиховий сік (3 л), настій материнки звичайної (3 л), мед ранньовесняний (500 г), спирт 96 градусів (до 10 л). Свіжі плоди миють, перебирають, витискують сік, відстоюють 4 години, фільтрують. 200 г висушеної трави материнки звичайної заливають 3 л окропу, настоюють 4 години, фільтрують і доводять до об’єму 3 л. Напій використовують у разі запальних захворювань дихальних шляхів, у лікуванні та профілактиці атеросклерозу, виразкової хвороби шлунка та дванадцятипалої кишки, захворювань печінки та підшлункової залози, для зв’язування і виведення радіонуклідів, як косметичний засіб для відбілювання шкіри обличчя, лікування екзем, нейродермітів, у разі опіків та обморожень. Вживають напій по 1-3 ст. л. за 30 хв до їди 3-4 рази на добу. Напоєм протирають шкіру обличчя та шиї 3-4 рази на тиждень перед сном протягом 1-2 місяців.