Дослідники виявили, що цей фрукт володіє широким спектром оздоровчого ефекту на організм. Він зміцнює імунну і кровоносну систему, активізує обмін речовин, надходження кальцію в кістки та зуби, стимулює вироблення шлункового соку і поліпшує травлення та стан сполучної тканини, волосся і нігтів, усуває кровоточивість ясен, омолоджує організм, вивільняє жири і допомагає боротися з надмірною масою тіла. Лимони популярні завдяки дуже високому вмісту вітаміну С (в лимоні його в чотири рази більше, ніж, наприклад, в апельсинах), це найліпший профілактичний і лікувальний засіб серед цитрусових проти авітамінозу й атеросклерозу. Регулярне вживання цього фрукту допоможе запобігти втраті волосся. Він навіть сприяє відновленню волосяних фолікулів, таким чином, це один із засобів проти облисіння. Доведено також, що лимон допомагає шлунку перетравлювати важку їжу. Кілька крапель лимонного соку допоможе скинути масу тіла. Усе, що потрібно, — це ввести лимон у свій щоденний раціон. Через погану роботу травної системи організм не може засвоїти все потрібне для спалювання жиру. Таким чином, токсини накопичуються, спричиняють утому і повільний метаболізм. Також від нестачі поживних речовин організм починає відчувати постійний голод — ось тут і йдуть у хід печива та булочки. Основні властивості лимона — це виведення з організму токсинів і нормалізація обміну речовин. Лимонна кислота взаємодіє з іншими ферментами й кислотами, стимулюючи травлення і виділення шлункових соків. Завдяки високій кислотності (7—8% у плодах) навіть невеликий шматочок лимона може позитивно вплинути на процес перетравлення їжі і знизити ризики підвищення цукру в крові.
Підготувала Вікторія МИКОЛАЙЧУК.