ЗЕЛЕНА РЕДЬКА СМАЧНА І КОРИСНА

Поділитися:

На базарі з’явилася зелена редька. Які корисні властивості цього коренеплоду? Ніна Григорівна. м. Київ.

Лист коментує кандидат біологічних наук Любов ДУДЧЕНКО.

Редька з’явилася в Україні давно, дехто називає її батьківщиною Узбекистан, а хтось — Середземноморське узбережжя. Є два види редьки: чорна й зелена. Зазвичай ми використовуємо чорну, проте зелена так само корисна, але ніжніша й приємніша на смак. Цей коренеплід багатий на вітаміни та мінеральні речовини, що підтримують імунну систему людини, мікро- і макроелементи. Зокрема, редька містить В1 (тіамін), який регулює функції нервової та ендокринної систем, бере участь в обмінних процесах. Вітамін В2 (рибофлавін), який також є в редьці, потрібний для росту й оновлення тканин, поліпшує зір. Вітамін РР (нікотинова кислота) — впливає на процеси клітинного дихання, підтримує роботу серця. Редька містить грубу клітковину, що поліпшує роботу шлунка, її потрібно вживати людям, схильним до закрепів. Вона також має гарний жовчогінний ефект і запобігає застою жовчі. Зелена редька виводить з організму зайвий холестерин, запобігаючи атеросклерозу. Солі калію, які є в зеленій редьці, регулюють артеріальний тиск, забезпечують тонус серцевого м’яза. Коренеплід містить багато заліза, тому редьку варто вводити до раціону людей, хворих на залізодефіцитну анемію. Крім того, зелена редька містить ефірні олії, амінокислоти, фітонциди і каротин, який позитивно впливає на зір. Також її рекомендують вживати людям, хворим на діабет. Зелена редька має потужні бактерицидні властивості, тому її вживають у разі бронхіту, пневмонії, кашлюку. Для цього змішують сік редьки з медом, дають настоятися 2—3 години і п’ють перед їдою від 1 ч. до 1 ст. л. Зелену редьку вживають найчастіше в салатах. Обчищену редьку потерти на тертці з великими вічками або порізати невеличкими тоненькими шматочками та заправити майонезом чи олією. Додати сіль за смаком. Також добре просто порізати редьку шматочками чи кільцями і вживати з будь-яким гарніром. До редьки можна додавати моркву, селеру, часник або цибулю, яблука тощо. Проте варто пам’ятати, що від зеленої (як і від чорної) редьки варто утриматися людям, які мають виразку шлунка чи дванадцятипалої кишки. Не рекомендують їсти страви з редьки тим, хто має підвищену кислотність, із великою обачністю — людям, які страждають від запальних захворювань нирок та печінки.