ВЖИВАЙТЕ ПАПАЙЮ ЗА АВІТАМІНОЗУ

Поділитися:
ВЖИВАЙТЕ ПАПАЙЮ ЗА АВІТАМІНОЗУ

Чим корисні екзотичні фрукти папайя, які продають у супермаркетах? З повагою Валерій. м. Богуслав.

Лист коментує кандидат біологічних наук Любов ДУДЧЕНКО.

Папайя - дерево заввишки до 6 м, схоже на пальму. Батьківщиною папайї є Центральна Америка й Мексика. Культивують її як плодове дерево. Зрілі плоди папайї - великі, за формою схожі на диню, із смачною соковитою м’якоттю й чорним насіннячком. Вони містять багато цукру, вуглеводи, жири й білки, вітаміни А, В, С, К, фолієву кислоту, макро- (калій, кальцій, магній, натрій) та мікроелементи (залізо, марганець, мідь, цинк) тощо. Плоди папайї відновлюють сили, прискорюють загоєння ран, інших уражень шкіри. Помічено, що папайя - фрукт, який ще й поліпшує настрій, підвищує захисні властивості організму. З огляду на багатий склад і цілющі властивості, папайю корисно вживати вагітним, а також за авітамінозу. Зазвичай спілі плоди їдять сирими, очистивши від шкірки та дрібного насіння, готують з них сік. Папайю використовують у різноманітних салатах, соусах, для приготування кондитерських виробів. Особливого, хлібного, смаку соковиті плоди папайї набувають після того, як їх запекти в духовці чи печі. Проте зелені плоди папайї отруйні через великий вміст алкалоїдів. Сік із зелених плодів висушують і використовують для виробництва антигельмінтних ліків, медичних препаратів для застосування, наприклад, в ортопедії, нейрохірургії, офтальмології, для розсмоктування ексудатів тощо.