ЧАЙНИЙ ГРИБ КОРИСНИЙ ЗА БАГАТЬОХ ХВОРОБ

Поділитися:

Вирощуємо чайний гриб. Хотілося б знати про його корисні властивості. З повагою  родина КоваленкІв. Сумська обл.

Лист коментує кандидат біологічних наук Любов ДУДЧЕНКО.

Чайний гриб, який прийшов до нас з країн Сходу, має багато корисних властивостей. Настій чайного гриба досить багатий за своїм хімічним складом, адже містить органічні кислоти (оцтова, щавлева, лимонна, яблучна, молочна та ін.), аскорбінову кислоту та тіамін, цукри, жирні кислоти, пурини з чайного листя тощо. Крім того, настій чайного гриба має дуже важливі для життєдіяльності організму ферменти. Народна медицина рекомендує настій чайного гриба за багатьох хвороб. Зокрема, його радять вживати людям, які страждають від проблем із травним трактом, наприклад, хвороб печінки чи жовчного міхура, хронічного ентероколіту, гастриту, гіпотонії. Він помічний у разі ангіни, тонзиліту, грипу, а також за інфікованих ран. Настій чайного гриба зміцнює центральну нервову систему, регулює тиск (знижує у хворих на артеріальну гіпертензію і сприяє підвищенню в гіпотоніків). Помічний у разі закрепів, відновлює природну мікрофлору шлунка після вживання антибіотиків чи інших хімічних препаратів. Вживати настій чайного гриба можна щодня не більш як півлітра за один раз двічі-тричі на день за годину після їди. Або щодня по півсклянки за годину до їди 3—4 рази на день. Останню порцію напою можна прийняти перед сном. Узагалі людина може сама собі визначити кількість настою, зважаючи на самопочуття і потребу власного організму. Суворих попереджень щодо вживання чайного гриба немає, проте бажано після двох місяців прийому зробити місячну перерву, аби запобігти подразненню шлунка кислотами настою.