Гомасіо — це суха приправа, яку використовують у східній кухні для поліпшення смаку різних страв. Вона набуває популярності й у європейських країнах, оскільки не тільки поліпшує смак їжі, а й має профілактичні та лікувальні властивості. Тому її приймають з оздоровчою метою окремо від їди.
Зокрема, гомасіо очищує шлунок, печінку, кров, нейтралізує кислотність крові. Воно може складатися з різних компонентів. Але обов’язково їхня кількість має дорівнювати 7.
Наводимо рецепт «класичного» гомасіо:
1. Насіння льону — 2 аптечні пачки по 100 г.
2. Насіння кропу — 1 ст. л.
3. Насіння коріандру — 1 ст. л.
4. Насіння кмину — 1 ст. л.
5. Лавровий лист — 3 шт.
6. Запашна гвоздика — 3 шт.
7. Просіяна через сито кам’яна (або морська) сіль — 1—2 ч. л. (за смаком).
Усі складові, крім солі, розмолоти на млинку для кави невеликими порціями, зсипати в глибоку тарілку або емальовану каструльку, додати сіль, добре перемішати, висипати в півлітрову банку та закрити її.
Приймати по 1 чайній ложці тричі на день до їди.
Можна підбирати інші приправи, які вам до смаку: суху петрушку, кріп, селеру, фенхель і т.д. Основними обов’язково залишаються насіння льону й сіль. Ефект очищення створюють крапельки олій, які осідають на кристаликах солі (тому сіль не розмелюють на млинку для кави, а просіюють через сито). Ці маленькі олійні кульки, потрапивши до організму, як липучки набирають на себе всі шлаки й виводять їх назовні. Можна використовувати гомасіо як приправу до перших і других страв, беручи до уваги те, що в гомасіо ми додаємо й сіль. Дуже смачно, намастивши хліб маслом, або сметаною, або смальцем (із внутрішнього сала), або змочивши хліб пісною олією, зверху посипати гомасіо. Це може бути чудовим сніданком. Ще дуже смачно взимку запекти в духовці картоплю в лушпинні й перед їдою посипати гомасіо замість солі.