ГОМАСІО - ПРИПРАВА Й ЛІКИ

Гомасіо — це суха приправа, яку використовують у східній кухні для поліпшення смаку різних страв. Вона набуває популярності й у європейських країнах, оскільки не тільки поліпшує смак їжі, а й має профілактичні та лікувальні властивості. Тому її приймають з оздоровчою метою окремо від їди. Зокрема, гомасіо очищує шлунок, печінку, кров, нейтралізує кислотність крові. Воно може складатися з різних компонентів. Але обов’язково їхня кількість має дорівнювати 7. Наводимо рецепт «класичного» гомасіо: 1. Насіння льону — 2 аптечні пачки по 100 г. 2. Насіння кропу — 1 ст. л. 3. Насіння коріандру — 1 ст. л. 4. Насіння кмину — 1 ст. л. 5. Лавровий лист — 3 шт. 6. Запашна гвоздика — 3 шт. 7. Просіяна через сито кам’яна (або морська) сіль — 1—2 ч. л. (за смаком). Усі складові, крім солі, розмолоти на млинку для кави невеликими порціями, зсипати в глибоку тарілку або емальовану каструльку, додати сіль, добре перемішати, висипати в півлітрову банку та закрити її. Приймати по 1 чайній ложці тричі на день до їди. Можна підбирати інші приправи, які вам до смаку: суху петрушку, кріп, селеру, фенхель і т.д. Основними обов’язково залишаються насіння льону й сіль. Ефект очищення створюють крапельки олій, які осідають на кристаликах солі (тому сіль не розмелюють на млинку для кави, а просіюють через сито). Ці маленькі олійні кульки, потрапивши до організму, як липучки набирають на себе всі шлаки й виводять їх назовні. Можна використовувати гомасіо як приправу до перших і других страв, беручи до уваги те, що в гомасіо ми додаємо й сіль. Дуже смачно, намастивши хліб маслом, або сметаною, або смальцем (із внутрішнього сала),  або  змочивши хліб пісною олією, зверху посипати гомасіо. Це може бути чудовим  сніданком.  Ще  дуже смачно взимку запекти в духовці картоплю  в  лушпинні  й перед їдою посипати гомасіо замість солі.