
Про користь грибів як продукту харчування багато говорити не треба. Недаремно їх називають «рослинним м’ясом» - через великий вміст у них білка. Узагалі ж біологи стверджують, що гриби – це не зовсім рослини, бо в них дуже багато подібного з тваринами. Наприклад, поживні речовини вони накопичують не у вигляді крохмалю як рослини, а у вигляді глікогену – як тварини. Та окрім білка, природа сховала в грибах вітаміни РР, які рятують нас від шкірних хвороб, вітаміни групи В, які захищають і зміцнюють нервову систему, різні речовини імуномодулювальної та протипухлинної дії, багато мінералів, зокрема корисного для серця калію, а також незамінні амінокислоти, необхідні для нормальної роботи мозку. Споживання грибів стимулює роботу органів травлення й обмін речовин.
Усе це довела сучасна наука фунготерапія, яка вивчає цілющі властивості грибів. Сьогодні медицина країн Сходу та США успішно застосовує препарати з грибів у лікуванні тяжких недуг. Але ж тепер з’явилася можливість мати таку аптеку в себе вдома: багато сортів грибів можна культивувати.
У кожного виду грибів – свої достоїнства та переваги.
Шиїтаке – гриб імператорів
Принаймні, імператори Стародавнього Китаю і Японії вживали шиїтаке для того, щоб жити довго і з насолодою. Їхні нащадки також вірять у силу імператорського гриба, тим більше що вчені підтверджують його унікальні властивості. Європейці підхопили моду на шиїтаке – їх подають до столу у фешенебельних ресторанах, адже продукт має незвичний карамельний аромат. Це - ідеальний білок, який містить 10 незамінних амінокислот (із 20-ти відомих), у шиїтаке міститься майже вся таблиця Менделєєва: мікро- та макроелементи (фосфор, натрій, магній, калій, кальцій, селен, цинк, мідь, марганець, залізо), а також весь спектр вітамінів групи В (особливо цінний з них - В12, що має кровотворну дію). Імператорська сила гриба позначається на його лікувальній дії. У Японії здавна використовували шиїтаке для профілактики простатиту, серцевих захворювань, гіпертонічної хвороби, для лікування сексуальних порушень. Сучасна наука підтвердила його потужну протипухлинну та імуномодулювальну дію. Тому цей гриб рекомендують навіть хворим на тяжкі форми раку й СНІД. На основі речовин, виділених із шиїтаке, виготовлено фармпрепарат, який призначають онкохворим на тлі хіміотерапії: окрім стримувальної дії на онкопухлини, він ще й полегшує токсичний вплив самої хіміотерапії.
У звичайній же лікарській практиці лікарі Сходу використовують шиїтаке в разі каменів у нирках, для відновлення формули крові, виразки шлунка й особливо хворим на цукровий діабет (для зниження рівня глюкози в крові). Корисний гриб і в разі недокрів’я, авітамінозів, загоює ерозії та виразки в кишечнику, нормалізує рівень холестерину, лікує ожиріння. Доведено: якщо вживати 9 г шиїтаке на добу, рівень холестерину в людей похилого віку знижується на 10%, у молодих людей – на 15%.
Унікальність цього гриба в тому, що він здатен відновлювати ушкоджені волокна мієліну в разі артриту й навіть розсіяного склерозу. В Японії вчені-медики отримали хороші результати лікування хворих на гепатити за допомогою шиїтаке.
Гриб можна просто варити, смажити. У домашніх умовах можна приготувати й такий засіб: 0,5 г сухого порошку шиїтаке настояти в 1склянці теплої води впродовж 8 годин, процідити й пити 3 рази на день за 30 хв до їди.
Можна приготувати настоянку на горілці чи олійний екстракт на лляній чи маслиновій олії: 5 г порошку гриба на 150 мл горілки/олії, настояти в холодильнику 2 тижні. У разі онкологічних захворювань пити по 1 ст. л. тричі на день, інших недуг - по 1 ч. л. Єдине застереження – на будь-який білок може виникнути алергійна реакція, тому починайте лікування з найменших доз. Краще не експериментувати з такими ліками вагітним і мамам-годувальницям.
Летіпурус – «лісова курка»
Так назвали цей гриб за його смак, що нагадує куряче м’ясо, але цікаво, що він має аромат… лимона. Їстівні лише молоді гриби, тому зважте на це, вирощуючи гриб удома, – не гоніться за його гігантськими розмірами, бо він таки може вирости до 10 кг, але то – тільки на виставку. Цей гриб має протиракові властивості, діє як природний антибіотик, який успішно долає стійкі форми стафілококу, а також вбиває деякі види вірусів.
Приготуйте настоянку гриба на 20% спирті (2 гриби на 0,5 л): настояти 3 дні, приймати по 1 ст. л. три рази на добу до їди (настоянку зберігати в холодильнику). Можна використовувати і сухий порошок гриба – по 0,5 ч. л. на 150 мл води. Зауважте, що курс лікування грибами тривалий – від 3 до 12 місяців (обов’язкова консультація з лікарем). Як делікатес - гриб спочатку відварюють (впродовж 30-45 хв), потім панірують у сухарях і підсмажують.
Гвардії рядовий опеньок
Не можна забувати і про «рідні» гриби, які здавна збирали наші діди-прадіди. Наприклад, про опеньки. Тим більше, що і в ліс за ними нині ходити не треба: вирощуйте вдома на здоров’я – до самої пізньої осені. Сорт опеньок зимовий витримує навіть великі приморозки – до мінус 10. Опеньки багаті на фосфор, кальцій (за їх вмістом ці гриби можуть конкурувати навіть з рибою!), натрій, залізо, магній, особливо цінні цинк і мідь, які мають кровотворні властивості.
В опеньках також містяться вітаміни В1, С, Е. Тому вони корисні для підвищення гемоглобіну, нормалізують роботу підшлункової залози, показані за наявності в організмі кишкової та стафілококової паличок. Ну а як їх готувати – знають у кожній українській родині. Тільки навряд чи всім відомо, що для культивування сьогодні на ринку пропонується чимало різновидів опеньків. Наприклад, опеньок тополиний - на півдні Франції його вважають одним із найкращих грибів.
Білий «шаман»
Багато хто з нас вважає білий гриб найсмачнішим. Але не кожен знає про інші його достоїнства. Приміром, про те, що він містить набір усіх вітамінів та мікроелементів, потрібних людині. Особливо цінні вітаміни А та Е – для профілактики пухлинних захворювань. Білий гриб багатий на вітамін D, який потрібний нам для профілактики зоба, остеопорозу. А оскільки цей вітамін у складі гриба міцно пов’язаний з білком, він легко засвоюється, що дуже важливо для лікування згаданих недуг.
Також білий гриб багатий на селен (потрібний для профілактики та лікування онкозахворювань), калій (цілющий для серця) і кальцій (він забезпечує здоров’я кісток, суглобів, нормалізує рівень гемоглобіну), і навіть містить фітогормон росту.
А чи відомо вам, що білі гриби захищають від захворювань дерева, під якими ростуть? Тож ті, хто їх споживає, надійно захищають себе від атаки різних мікроорганізмів. До того ж білий гриб містить пігмент меланін, який сприяє регенерації тканин, тому свіжі гриби прикладають до ран, а порошок використовують як присипку на виразки й рани, що погано загоюються. Білий гриб сприяє розсмоктуванню холестеринових бляшок, запобігає утворенню й розвитку злоякісних та доброякісних пухлин. Рибофлавін, що міститься в білому грибі, нормалізує функцію щитоподібної залози, сприяє регенерації шкіри, росту волосся та нігтів.
Народна медицина рекомендує вживати білий гриб хворим на туберкульоз і ожиріння. Учені ж виділили з нього алкалоїди, цінні для лікування захворювань серцево-судинної системи.
Удома можна приготувати такі ліки. Порізані гриби залити гарячою водою в пропорції 1:10, настояти впродовж години, використовувати для лікування пролежнів, виразок, опіків, обморожень.
Настоянка: в літрову банку засипають подрібнені шапинки (без ніжок!), заливають горілкою, настоюють 2 тижні в темному місці, проціджують та приймають по 1 ч. л. на 50 мл води 2 рази на добу за 30 хв до їди в разі гіпертонії, стенокардії, доброякісних пухлин, особливо міом, а також для профілактики утворення тромбів.
Звичайна й незвичайна глива
Останнім часом популярними серед нашого населення стали страви з глив. Їх легко вирощувати вдома, тим більше, що існують ексклюзивні сорти, яких ви не купите в магазині, наприклад, рожева глива. Вона має не лише незвичний колір, а й пікантний смак та аромат, а росте дуже швидко.
Чим корисні гливи? Вмістом незамінних амінокислот, вітамінів групи В, А, холіну, кальцію, магнію, калію, фосфору, заліза, цинку, міді, марганцю й селену. Водні та спиртові екстракти цих грибів використовують для профілактики атеросклерозу, за гіпертонії, злоякісних пухлин, вони сприяють виведенню іонів важких металів та радіонуклідів з організму, мають антивірусну, імуномодулювальну дію.
Це цінний харчовий продукт у разі захворювань шкіри, жовчнокам’яної хвороби: сполуки, що містяться в гливах, руйнують холестерин, а антиоксиданти уповільнюють старіння організму. Рекомендується щоденно вживати по 100-150 г глив.
Рейші - вічна молодість
У Стародавньому Китаї вважали, що гриб рейші повертає молодість і подовжує життя, тож і називали його не інакше, як гриб безсмертя. Нині віру в безсмертя замінили наукові докази про протипухлинні властивості рейші. Фунготерапевти радять вживати гриб у разі серцево-судинних, психічних захворювань, алергійних хвороб. Основну лікувальну дію цього гриба зумовлюють антиоксиданти та особливі полісахариди, які затримують процеси старіння.
Про визнання цінності рейші свідчить те, що в Нью-Йорку створено цілий інститут, який вивчає цей гриб, його ввели у фармакопею США (а це, повірте, треба заслужити!). Такі заслуги є: рейші використовують для лікування понад 20 захворювань! Не випадково цей гриб входить до багатьох БАДів, які користуються попитом у Китаї та Японії.
Гриб має антибактеріальну дію, пригнічує розвиток стафілококу, стрептококу, збудників пневмонії та має противірусну дію (посилює вироблення інтерферону). Клінічно доведено, що вживання рейші знижує артеріальний тиск і рівень холестерину, поліпшує роботу серця. Завдяки високому вмісту германію цей гриб визнано чудовим антистресовим засобом – він позитивно впливає як на вегетативну, так і на центральну нервову систему. Рейші поліпшує функцію надниркових залоз.
Визнано і його протипухлинну дію - в Ізраїлі доведено ефективність рейші в разі злоякісних пухлин простати, в багатьох інших країнах препарати з нього призначають для відновлення складу крові у онкохворих після опромінення та хіміотерапії.
У 2003 році вчені відкрили ще одну таємницю рейші: екстракт гриба ефективний у разі гострих та хронічних запалень суглобів і показаний навіть хворим на ревматоїдний артрит. Останнім часом препарати рейші почали успішно застосовувати в комплексному лікуванні гепатиту В, вони також зменшують побічні дії гормонального лікування.
Пропоную кілька рецептів. Гриби висушують, спорошковують, використовують як добавки в перші та другі страви – з метою профілактики хвороб.
Гриби нарізати шматочками, 1 ст. л. сировини залити 1склянкою води, кип’ятити 5 хв, настояти 3 хв, процідити, перед вживанням підігрівати, приймати по 2 ст. л. до їди.
Спиртовий екстракт: 10 г гриба настояти у 40 мл горілки 14 днів, приймати по 1 ст. л. за 30 хв до їди. Єдине застереження – такі ліки не можна давати вагітним, годувальницям і людям, схильним до кровотеч.
Любов ДУДЧЕНКО,
кандидат біологічних наук.