Родзинки володіють безліччю корисних властивостей. Тому вони допомагають під час лікування різних хвороб.
До складу родзинок входять елементи, які зупиняють ріст небезпечних бактерій і захищають не тільки від карієсу, але й від хвороб ясен.
Крім того, вони корисні тим, хто:
— Бажає зміцнити імунітет. У родзинках містяться речовини-антиоксиданти, зокрема олеанолева кислота. Завдяки їй клітини не руйнуються під дією вільних радикалів, які нас безперервно атакують, а отже, стає міцнішим увесь організм.
— Дратівливий, страждає від безсоння, часто скаржиться на поганий настрій. Завдяки вітамінам В1, В2 і В5, які зберігаються в родзинках, і мікроелементу магнію налагоджується робота нервової системи, людина заспокоюється, у неї поліпшується сон.
— Страждає від остеохондрозу, остеопорозу. У зморщених ягодах міститься рідкісний мікроелемент — бор, без якого неможливе нормальне засвоєння кальцію, основного будівельного елемента кісток.
— Хворий на анемію. Родзинки — одне з ліпших джерел заліза, — мікроелемента, який входить до складу гемоглобіну (головного компонента червоних кров’яних тілець).
Тому вживайте родзинки якомога частіше, замініть ними солодощі, додавайте у страви.
Протипоказання. Не рекомендується вживати родзинки за ожиріння, гострої серцевої недостатності, виразкової хвороби шлунка і дванадцятипалої кишки у стадії загострення, цукрового діабету.
- Для зміцнення серцевого м’яза потрібно взяти 2 кг родзинок без кісточок, розділити їх на 2 частини (по 1 кг), промити й обсушити. Першу частину родзинок з’їдають по 40 ягідок зранку натще за 30 хвилин до сніданку. Другу частину вживають за убутною схемою: 1-го дня — 40 штук, 2—39 штук, 3—38, і так поступово довести до однієї родзинки. Проводити таке оздоровлення можна двічі на рік. - Для лікування лишаю родзинки ріжуть навпіл і натирають уражені ділянки шкіри. Навіть після першого разу можна побачити помітні поліпшення. - У разі проблем, пов’язаних із травним трактом (шлунком, печінкою), а також після перенесених захворювань добре приймати відвар родзинок, журавлини й вівса. Взяти по півсклянки журавлини та родзинок, 40 г меду, 250 г вівса, 1,5 л води. Родзинки й овес добре промити, додати журавлину, залити холодною водою, довести до кипіння, зняти з вогню, поставити в тепле місце на три години, потім процідити й додати мед. Напій випити за три рази в теплому вигляді. - З метою усунення застою жовчі (як доповнення до лікування людям, які страждають від печії, нудоти, відрижки) половину склянки родзинок без кісточок заливають до повної склянки прохолодною перевареною водою, настоюють протягом доби. Настій випивають ранком натще, а родзинки з’їдають. Після цього біля двох годин варто лежати в ліжку із грілкою під правим боком. Процедура проводиться раз на тиждень. Курс лікування один місяць. Це сприяє очищенню печінкових проток і жовчного міхура. Перед застосуванням вищевказаних рецептів порадьтеся з лікарем.
Підготувала Оксана ОСТРЯНКО.