НЕ ВСЕ КОРИСНЕ, ЩО ХЛІБОМ ЗВЕТЬСЯ

Українців по праву вважають нацією хліборобів, але ми є й нацією чи не найбільших хлібоїдів. Справді, хліб - це один з основних продуктів на нашому столі: його їмо, запиваючи чаєм чи кавою, з нього на підобідування готуємо бутерброди, а дехто взагалі не уявляє, як можна їсти навіть картоплю чи макарони без кусня хліба. Мовляв, без нього стравою не наситишся. Така всенародна любов до хліба має кілька причин. По-перше, вона, як традиція, вже закорінена в генах. Вважають, що люди почали їсти хліб аж 15 000 років тому, і здавна він є символом достатку та благополуччя. По-друге, це один із найдоступніших ситних продуктів. А по-третє, хлібина - справжня скарбничка вітамінів і мікроелементів. Адже зерно пшениці містить чи не всю таблицю Менделєєва. Окрім того, хліб із цільного зерна, тобто такого, де залишено найцінніше – зародок та оболонку, надовго дає людині заряд енергії та ситості. Чом не диво-продукт, подарований Богом людству? Та ми його перетворили на продукт-убивцю.

ХЛІБ, ЩО ШКОДИТЬ

Що ж людство зробило з хлібом? Провело над ним свій експеримент, так би мовити, «удосконалило». Щоб створити улюблені багатьма білий пухкий хліб та тістечка, оболонку та зародок із зерна пшениці викидають. У борошні залишається в основному крохмаль. Насправді ж, ми викинули все найцінніше, а взяли порожній продукт, у котрому залишилося лише 30% корисних речовин. Мало того, вони швидко втрачаються під час зберігання. Випечені з них хлібобулочні вироби – це лише калорії і крохмаль. Вони не дають людині життєвої сили, а навпаки, забирають та сприяють швидкому поповнінню. В одному з останніх досліджень, які провели вчені Центру контролю і профілактики захворювань США, хліб із таких сортів хліба визнано одним із найшкідливіших для людини продуктів. Цим фактично ще раз підтверджено попереднє дослідження науковців, у якому взяли участь понад 60 000 жінок середнього віку. У тих, в чиєму раціоні переважав білий хліб і продукти з борошна вищого ґатунку, цукровий діабет розвивався утричі частіше, ніж у жінок, що їх не їли. На думку вчених, постійне вживання білого хліба призводить до серйозних порушень вуглеводного обміну, наслідком якого і є розвиток діабету II типу. Окрім того, значно частіше розвиваються і загострюються серцево-судинні, шлунково-кишкові, ендокринні та онкологічні захворювання.

СТРАШНА ТАЄМНИЦЯ ПЛІСНЯВОГО ХЛІБА

Хліб має ще одну приховану небезпеку – плісняву. У хлібобулочних виробах, випечених із якісного зерна, що зберігалося недовго і в належних умовах, плісняві гриби не заводяться. Цвіль здебільшого свідчить, що пекар допустив порушення в технологічному ланцюжку від зерна до хліба. Але він знає, як це приховати від покупця, видаючи на-гора білий, пухкий хліб. Щоб зробити такий із неякісного борошна, вдається до хитрощів: додає різноманітні добавки, які ще називають гарним словом – поліпшувачі. Насправді ж, нічого гарного тут немає. Це прямий обман покупця. Цей хліб зазвичай не черствіє, а досить швидко зацвітає – рожевими, білими, чорними грибками. Проте є ще одна виробнича хитрість: щоб загальмувати їхній бурхливий ріст, неякісне борошно обробляють антибактеріальними засобами. Відтак, разом із таким хлібом ми поїдаємо антибіотики, різні добавки, а з ними й грибки. Якщо перші інгредієнти - шкідливі, то токсична пліснява — смертельно небезпечна для організму. У вчених є різні теорії про те, що провокує появу в здоровому організмі онкологічних клітин. Одна з них стверджує: це дія на тканини різних бактеріальних токсинів. Інакше кажучи, з’ївши уражений грибками хліб, ми поїдаємо і продукти їх життєдіяльності. Як доводять науковці, ці токсини можуть спричиняти хронічне запалення печінки, яке згодом часто переходить у ракову пухлину. Тож, якщо у вас навіть трішки запліснявів хліб, не варто відрізати уражену частину, а решту виставляти на стіл, як це часто робимо. Адже на кону – здоров’я ваше та вашої родини. Такий хліб треба безжально утилізувати – наприклад, віддати тваринам. Для їхніх організмів він не шкідливий.

У ЧОМУ Ж КОРИСТЬ?

А користь хліба криється саме у цільнозерновому борошні. Нагадуємо, саме тут є все найкорисніше. Тож спробуйте переглянути свій раціон — замініть білий хліб темними сортами, бажано із висівками. Висівки поглинають токсини та алергени, сприяють зміцненню імунітету, є джерелом клітковини й вітамінів. А ще в такому хлібі є нікотинова кислота. А це своєрідна профілактика шлунково-кишкових захворювань, атеросклерозу. І, що приємно: від такого хліба не повніють. Не забувайте і про хліб на хмелевій заквасці. Він має легку снодійну, а також протизапальну, жовчогінну та відхаркувальну дію, сприяє підвищенню апетиту, нормалізує менструальний цикл у жінок.

ПРАВИЛЬНО СПОЖИВАЄМО ТА ЗБЕРІГАЄМО

У виборі і споживанні хліба, як радить дієтолог Лариса Бойченко, є кілька простих правил. 1.Щоб отримати від нього максимальну користь, під час купівлі звертайте увагу на зовнішній вигляд, дивіться, щоб він був рум’яним, красивого характерного кольору і без тріщин. 2.Ще однією гарантією якості є гарна репутація виробника. Ліпше брати хліб перевірених марок. 3. Обов’язково погляньте на етикетку, чи виріб не задавнений. 4. Якісний хліб, той, який після натискання на нього, швидко відновлює форму. 5.Занадто пухкий і легкий хлібний виріб може свідчити про надмір у ньому хімічних домішок (розпушувачів), яким виробник компенсує погану якість борошна. Не менше важливим є і правильне зберігання. Ідеальною для хліба є дерев’яна ємність, оброблена протигрибковими та антибактеріальними засобами. Буханець можна зберігати і в поліетиленових пакетах, але вони повинні мати отвори, через які він дихатиме. Однак варто знати, що останнім часом у світі шириться рух за використання не хімічних, а екологічно чистих паперових пакетів. Врахуйте, хліб - живий продукт, тож у герметичній упаковці задихнеться. І ще, що важливо: різні сорти хліба тримайте в різних пакетах. Це подовжить термін зберігання. Ну й останнє, хліб треба їсти із сумісними продуктами. Інакше ми зменшуємо його користь. Дуже погано поєднувати хліб із жирами тваринного походження - маслом, салом, твердим сиром, а ще з м’ясом та рибою. Натомість максимум користі отримаєте від бутерброда із авокадо або ж із медом, перетертими з цукром фруктами та ягодами. Корисно та смачно їсти хліб із салатами. А ось улюблені багатьма щойно спечений хліб чи пиріжки, хоч вони й надзвичайно смачні гарячими, поки не охолонуть, дієтологи не радять їсти. Адже хліб складається із клейковини, а в гарячому стані вона, як пластилін, падає в наш шлунок, перешкоджаючи надходженню шлункового соку та травленню. Отож може призвести до різноманітних розладів. Якщо дотримуватися цих простих порад та застережень, хліб принести нам не лише гастрономічне задоволення, а й користь - підтримуватиме здоров’я, красу і молодість.

Підготувала Валентина БРУНЬКА.