Напишіть, будь ласка, чим корисна соя. І де можна придбати соєві продукти? Валентин Михайлович. м. Стрий.
Лист коментує кандидат біологічних наук Любов ДУДЧЕНКО.
Батьківщиною сої вважають Китай та Індію, проте вона вже завоювала популярність у багатьох країнах світу. У Великій Британії, наприклад, для схуднення випікають із соєвого борошна так званий кембриджський хліб. В Австрії сою використовують для виготовлення каш для дітей, хворих на туберкульоз. Насіння сої містить повноцінний, легко засвоюваний білок, фруктозу, глюкозу, багато вітамінів та амінокислот. Крім того, в насінні сої багато ненасичених жирних кислот, які сприяють виведенню холестерину з крові. В Японії вивчають речовину, яку містить соєве насіння, з метою створення протиракових препаратів, котрі, зокрема, гальмують розвиток лейкозу та злоякісних пухлин. Соя також має багатий мінеральний склад. У фармації із насіння сої отримують препарати, які стимулюють діяльність центральної нервової системи. Столову ложку перемеленої сої (соєвого борошна) залити склянкою окропу. Настояти 30 хв, процідити і приймати після їди в разі перевтоми, за опромінення та анемії. Можна приготувати соєве молоко. Сою підсмажуюють, перемелюють, заливають гарячою перевареною водою, щоб на 3—4 см покрилася суміш. Настоюють 2 години і п’ють невеликими порціями протягом дня за гастритів із підвищеною кислотністю. З насінням сої можна робити салати, відваривши його, засмажувати цибулею та морквою тощо. Сою вживають вегетаріанці як повноцінний замінник м’яса, її використовують і як гіпоалергенний замінник молока в дитячому харчуванні тощо. Соєві продукти можна придбати в магазинах «здорового харчування», «органічної їжі», «вегетаріанської їжі», а також у багатьох супермаркетах, а соєве насіння — в магазинах та на базарах, де продають крупи та бобові. Крім того, сою можна вирощувати на присадибних ділянках.