Прочитав кілька різних теорій про добову потребу людини в білках, жирах і вуглеводах. Показники різняться. Хотілося б дізнатися на сторінках газети, де ж таки істина? З повагою Анатолій Михайлович. м. Київ.
Лист коментує автор оздоровчої методики «Можливості людини в екстремальних умовах» Юрій БАТУЛІН.
Біологічний аналіз продуктів харчування, наукове обґрунтування їх складових є великим внеском учених у теорію про здоров’я людини. Основними складовими будь-якого продукту є білки, вуглеводи й жири. Єдиної думки щодо білків серед науковців немає, крім того, що білки потрібні для життя. Стосовно рослинних жирів, то в їх потрібності людині погляди вчених збігаються, а от щодо вживання тваринних білків, і м’яса зокрема, думки різні. Кожному бажано визначитися стосовно білкової їжі. Розумне співвідношення тваринних і рослинних білків ліпше, ніж орієнтування на якісь наукові норми, тим паче, що ті постійно змінюються. Система харчування не може бути однаковою для всіх, вона залежить від віку й психіки, стану внутрішніх органів і загального стану організму. Наприклад, з роками, зокрема, людям похилого віку потрібно рішуче скорочувати вживання жирів, особливо тваринних, заміняти їх рослинними. М’ясо, м’ясні продукти також не варто вживати більш як один раз на тиждень. Ліпше привчити себе до одного виду м’яса, наприклад, курячого. Також варто обмежити в раціоні яйця до 2-3 на тиждень. Щодо хліба, то ліпше перейти на черствий чорний бездріжджовий хліб чи сухарі. Ще варто віддати належну увагу сокам – це їжа вищої якості, яка оздоровче впливає на весь організм людини будь-якого віку. З роками потрібно вводити в раціон більше фруктів та овочів, сирих і тушкованих, наприклад червоні буряки, капусту, моркву, часник, баклажани тощо. Корисно щоденно вживати нежирні кисломолочні продукти, каші на воді (вівсяна, гречана, пшенична) з маслом. Особливо корисна каша з пророслих зерен. Каша, з’їдена на сніданок, стимулює життєву енергію, регулює процеси травного тракту після нічного сну. Дуже корисними для організму людини будь-якого віку є продукти моря, і морська капуста зокрема. Вона незамінна в разі захворювань щитоподібної залози та атеросклерозу. Людям, які переймаються правильним харчуванням, варто збільшити прийом кількості рідини. Для забезпечення нормального виведення шлаків і токсинів організму потрібно 1-1,5 л рідини. Каву, міцний чай, мінеральну воду ліпше замінити трав’яним чаєм. Рецепт чаю: взяти порівну ягід шипшини, горобини звичайної, листя малини, смородини, голок з молодої сосни (ялини). Усе подрібнити на кавомолці чи млинку для м’яса. 2 ст. л. суміші засипати в термос і залити 0,5 л окропу, настояти ніч. Вранці процідити. Додати мед за смаком і випити протягом дня по 0,5 склянки. Такий насичений чай наповнить організм не лише потрібною кількістю рідини, а й вітамінами та мікроелементами. Із віком зростає потреба організму у вітамінах, тому що знижується здатність організму їх виробляти й утримувати. У раціоні має бути велика кількість продуктів, що містять антиоксиданти, зокрема, вітаміни С (аскорбінова кислота), Е (токоферол), які запобігають руйнуванню клітин вільними радикалами. До таких продуктів належать шипшина, обліпиха, смородина, капуста, солодкий перець, зелена цибуля, печена картопля, олія, чорноплода горобина, крупи тощо. Для організму людини, особливо у віці, важливим є надходження заліза, яке потрібне для нормального кровотворення й клітинного дихання. Воно міститься в овочах зеленого кольору, бурячинні червоних буряків, печінці, нирках, яєчному жовтку, рибі, сухофруктах, листі кульбаби (вживають у салатах), гірчиці, хлібі грубого помелу. Ретельно підбирайте собі їжу, скорочуйте вживання солі та смажених страв, алкоголю. Їжте тоді, коли відчуєте голод, не переїдайте.