ВЕСНА - ПОРА ЗЕЛЕНИХ КОКТЕЙЛІВ

ВЕСНА - ПОРА ЗЕЛЕНИХ КОКТЕЙЛІВ

Зелені коктейлі - це коктейлі, приготовані на основі зелених овочів, дикорослих трав, корисних бур’янів, листя різних культур із додаванням різних фруктів, овочів, кисломолочних продуктів, соків, води. Зелені коктейлі можна приймати кілька разів на день, замінюючи ними сніданок чи підвечірок. А можна пити ці коктейлі між прийомами їжі. Зелені коктейлі сприяють оздоровленню та омолодженню організму.

Річ у тім, що в зелені міститься величезна кількість дуже цінних для підтримання здоров’я речовин, але люди недостатньо вживають її в їжу. Багато хто стверджує, що зелень важко засвоюється. Часто це спричинено нестачею шлункового соку та занадто слабкими щелепами, якими не вдається розжувати зелень до кремової консистенції.
Збита за допомогою блендера чи міксера зелень уже досить подрібнена й добре підготовлена до перетравлювання. Якщо до неї додати фрукти, овочі, кефір, приправи, смак буде просто чудовим.
Натуропати стверджують, що зелень - це основна група продуктів харчування, яка найповніше задовольняє потреби людини в поживних речовинах.
У зелені виявлено велику кількість амінокислот (будівельних блоків білків), мінералів, вітамінів, антиоксидантів, клітковини та хлорофілу.
Для порівняння: в 100 г шпинату міститься 30% білків, у 100 г сиру - 26, молока - 23, м’яса - 50%. З огляду на те, що під час термічної обробки 50% протеїнів руйнується, в 100 г приготованого м’яса білка буде стільки ж, скільки у 80 г шпинату.
Особливу увагу слід приділити хлорофілу. По суті - це кров рослин. За складом він дуже схожий на склад еритроцитів людської крові (червоні кров’яні тільця) - відмінність лише в тому, що в крові присутня молекула заліза, а в хлорофілі - магнію, тому кров червона, а хлорофіл зелений. Не дивно, що зелень чудовим чином діє на оновлення й поліпшення складу крові. Крім того, хлорофіл - це перероблена сонячна енергія, яка є основою життя.
Зелень допомагає організмові олужнюватися (більша частина людей зараз надто «закиснена») й при цьому підвищувати кислотність шлункового соку, потрібну для повноцінного перетравлення їжі.
Крім того, зелень багата клітковиною, яка очищає організм від шлаків і токсинів, а також сприяє розвитку в кишечнику корисної мікрофлори.
Зелень - це джерело вітамінів і мікроелементів, дуже потрібних організмові для повноцінного функціонування внутрішніх органів і систем, профілактики серцево-судинних захворювань, раку, багатьох інших хвороб, передчасного старіння.
Звісно, зелень можна й потрібно вживати в салатах. Але не в усіх у шлунку виробляється достатня кількість соляної кислоти, щоб повноцінно її переробити. Крім того, на молекулярному рівні зелень біологічно дуже стійка, оскільки містить целюлозу. Поживні речовини зберігаються в клітинах рослин, і для їх вивільнення стінки цих клітин мають бути зруйновані. Це потребує ретельного пережовування їжі. На жаль, більшість не робить цього.
Тож коктейлі - ідеальний варіант: у блендері чи міксері клітинні мембрани рослин руйнуються й поживні речовини вивільняються. Бажано, щоб блендер був великої потужності - від 1000 Вт. У цьому разі він перетворюватиме зелень на консистенцію м’якого пюре чи піни.
Яка зелень підійде для коктейлів? Уся їстівна: листя та квіти кульбаби, листя подорожника, бурячиння, лобода, листя салату, шпинат, петрушка, кріп, рукола, кінза, фенхель, мангольд, огіркова трава тощо. Лобода - дуже багата на білок, бурячиння – на залізо тощо. Вибирайте до смаку, за можливостями та потребами. У міру росту нових трав і садово-городніх культур використовуйте їх.
У зелених коктейлях листя й трави дуже добре комбінувати з м’якими фруктами (банани, груші, абрикоси тощо), овочами (огірки, помідори, капуста, солодкий перець), соками, кисломолочними продуктами (кефір, йогурт). До них можна додавати мед, різні приправи (кориця, імбир, куркума), часник, цибулю, пророслі зерна та інші інгредієнти.
Пропонуємо кілька рецептів зелених коктейлів. Можете взяти їх за основу, а можете вигадати свої, використовуючи те, що є «під рукою» й що подобається вам за своїми смаковими якостями.
- 1 банан, невеликі пучки щавлю, шпинату, 5 квіточок кульбаби, кілька листочків м’яти, 1 склянка води.
- 1 банан, 10 листків подорожника, 5 квітів кульбаби, жменя квітів ромашки, 1 склянка води.
 - 1 банан, 5-10 листочків винограду, гілочка меліси, невеликий пучок лободи, 1 склянка води.
- 1 банан, невеликий пучок гички молодого буряка, кілька квітів нагідок, гілочка меліси, 1 склянка води.
- 1 невеликий лимон, обчищений від цедри, маленький шматочок почищеного імбиру, пучок базиліка, пучок листя салату, 1-2 ч. л. меду.
- 1 зрілий ківі, 1 зрілий банан; маленький пучок листя кульбаби, 1-2 кухлики води.
- 1 банан, пучок кропу, пучок листя салату, 1 склянка води.
- 2 яблука, 1 банан, пучок листя салату, пучок листя кропу, кілька стебел селери, 1-2 кухлики води.
- 2 банани, 1 яблуко, кілька листочків селери, один маленький шматочок алое, 1-2 кухлики води.
- 0,5 банана, пучок суміші зелені (петрушка, кріп, подорожник, листя кульбаби, базилік, листя салату, шпинат чи будь-які інші), кілька листочків капусти, 0,5 склянки кефіру, 1 кухлик води.
- 1 помідор, 1 огірок, пучок різноманітної зелені, 2 ст. л. кефіру, 1-2 зубчики часнику, 1 кухлик води.
- По 1/3 пучка кропу й петрушки, 8-10 листочків шпинату, 350 мл кефіру.