ЯГОДИ ІРГИ СМАЧНІ Й КОРИСНІ

ЯГОДИ ІРГИ СМАЧНІ Й КОРИСНІ

Що це за рослина ірга? Які вона має корисні властивості і чи росте в Україні? Ваш читач Іван Мусійович. м. Калуш Івано-Франківської обл.

Лист коментує кандидат біологічних наук Любов ДУДЧЕНКО.

Розрізняють два види ірги: канадська і круглолиста. Ірга канадська – це кущ або дерево заввишки 3-10 м з родини розових. Ірга круглолиста - це слаборозгалужена кущова рослина заввишки 50 см -2 м з родини розових. Квіти в обох видів схожі: правильні, 5-пелюсткові, білі, зібрані в китиці. З’являються до розпускання листків Плоди – невеликі кулясті ягоди, темно-пурпурового кольору. У природних умовах ірга канадська росте в Північній Америці, а ірга круглолиста трапляється в Криму на відкритих кам’янистих місцях. В Україні вирощують окультурені сорти ірги в садах, парках, в основному як декоративну рослину. За своїми фармакологічними властивостями і використанням плоди ірги канадської близькі до плодів ірги круглолистої Вони містять понад 10% цукрів, органічні кислоти (переважно яблучну), аскорутин, вітаміни групи В, вітамін С, кумарини, дубильні речовини, флавоноїди, мікроелементи (мідь, кобальт). У листі й корі багато дубильних речовин. Ягоди ірги використовують свіжими та переробляють на желе, пастилу, варення, сушать. Завдяки наявності в плодах бета-ситостерину (антагоніст холестерину) їх вживають для профілактики атеросклерозу, за серцево-судинних і шлункових хвороб, у разі авітамінозу. Сік із свіжих плодів використовують для полоскання горла, порожнини рота. До речі, сік із свіжозібраної ірги майже неможливо відтиснути, але після 7-10-денного зберігання плодів, викладених шаром не більш як 5 см, його отримати значно легше. Відвар кори й листя застосовують як в’яжучий і обволікальний засіб за кишкових захворювань і для лікування гнійних ран. Настоянку й настій квітів використовують як гіпотензивний і кардіотонічний засіб, для профілактики атеросклерозу.